FAMILIEFOTOGRAFERING

Generasjoner i profil: Skriv ut et familieportrett du kan verdsette

Lær hvordan du kan ta og skrive ut et vakkert svart/hvitt-portrett av dine kjære og lage veggkunst som du kan ha glede av i mange år fremover.
Et svart/hvitt-bilde av en familie med tre generasjoner der alle står på rekke fra yngst til eldst. Alle er i profil.

Under Covid-19-pandemien var det mange familier som ikke kunne være så mye sammen som de ønsket, og det gikk spesielt ut over besteforeldre. Deling av trykte familiebilder ble mer verdifullt enn noensinne. Spontane bilder av spesielle øyeblikk kan gi mye glede, men en mer planlagt fotografering vil alltid være verdt det ekstra arbeidet.

Her deler vi en teknikk for å ta flotte generasjonsportretter og forberede dem til utskrift, slik at du kan lage unike og holdbare kunstverk eller gaver. Ved å fotografere hver enkelt person individuelt og deretter sette sammen portrettene til ett enkelt bilde, kan du lage et stilig gruppebilde som kan skrives ut – og som på en flott måte viser likhetene og forskjellene mellom ansiktene i familien din – og som også kan utvides i fremtiden ved å legge til nye generasjoner, som et arvestykke som går i arv i familien.

1. Settet du trenger

Hender som holder et Canon EOS R6-kamera

Med banebrytende Eye-Detection AF og en utmerket 20 megapikslers sensor er Canon EOS R6-kameraet et flott valg for portrettfotografering som dette.

Et nærbilde av en sølvfarget paraply og Speedlite-blits.

En Speedlite-blits og en sølvfarget paraply er perfekt for å belyse ansiktene til motivene dine.

Du trenger bare noen få enkle ting til denne fotoserien: En Speedlite-blits eller et annet eksternt lys til belysning, et lysstativ og en sølvfarget paraply eller en softboks. En trådløs utløser for blitsen kan også være nyttig. Et kamera som Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv gir deg god kontroll over eksponering og andre innstillinger og gir deg gode detaljer både i skygger og i skarpt lys.

Når det gjelder utskrift, er Canon PIXMA TS7450-skriveren perfekt, med økononmiske FINE-blekkassetter og brukervennlig, trådløs tilkobling, noe som gjør det enkelt å skrive ut direkte fra datamaskinen eller smarttelefonen. For enda mer holdbare utskrifter er systemet med seks blekkpatroner i Canon PIXMA TS8350-serien, som inneholder Canons enestående ChromaLife 100-teknologi, perfekt for å skape klare, skarpe bilder med dype svartfarger.

Dedikert Canon-fotopapir sørger for vakre, holdbare utskrifter. Begge skriverne støtter en rekke papirtyper, inkludert halvglanset og glanset papir for en stilig, profesjonell finish, i tillegg til påstrykbart overføringspapir på lyse eller mørke tekstilerog magnetisk fotopapir, egnet til å lage nye gaver og dekorasjoner som familiemedlemmer garantert vil sette pris på.

2. Individuell posering

Et barn sittende i mørket med en blits og en sølvfarget paraply som lyser opp ansiktet.

Eksperimenter med lyskildens posisjon. Jo lengre tilbake du plasserer den, jo hardere blir lyset, og jo dypere blir skyggene. Som en tommelfingerregel bør du prøve å hindre at lys faller på øret som er vendt mot kameraet.

En mann sett i profil, med bare ansiktet opplyst. Baksiden av hodet og resten av bildet er i skygge.

Ta bilde av hvert familiemedlem sett fra siden med ansiktet i profil. Tatt med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv og en Canon Speedlite 430EX II-blits ved 1/200 sek., f/11 og ISO 100.

Når du tar bilder av familiemedlemmer separat, kan du ikke bare velge det beste bildet av hver person, du kan også plassere personene akkurat slik du vil for den endelige utskriften. Det betyr også at du ikke trenger å ha alle sammen på samme sted samtidig.

Sett opp et mørkt teppe eller brett som bakgrunn. Be hver person sitte sidelengs, med skuldrene bakover og ansiktet litt vendt opp. Når du tar bilder av små barn, kan du få hjelp av et familiemedlem til å tiltrekke oppmerksomheten deres fra siden eller til og med holde dem på plass, samtidig som vedkommende ikke kommer med på selve bildet.

En blits gir jevn belysning. Fest blitsen til en softboks eller en sølvfarget paraply. Dette gir mykere og mer spredt belysning, noe som er mer flatterende for portretter. Plasser blitsen på et stativ, på den ene siden og litt bak der motivet sitter, slik at den fanger opp kanten av ansiktet i profil.

Hvis blits ikke er et alternativ, kan du også bruke en sterk lampe eller en tynn stripe vinduslys i et mørkt rom, med motivet plassert slik at lyset er litt bak ansiktet.

3. Kamera- og blitsinnstillinger

Baksiden av et Canon EOS R6-kamera som viser eksponeringsinnstillinger, og en mann som sitter foran en blits i bakgrunnen.

Når du bruker en ekstern blits, er det ofte best å angi den manuelle eksponeringen først og deretter justere blitsstyrken slik at den fungerer med de valgte innstillingene.

Hvis du kan, utløser du blitsen trådløst ved hjelp av et kompatibelt kamera og en blits eller en trådløs utløser og mottaker. Når det gjelder kamerainnstillinger, er et godt utgangspunkt å sette kameraet til manuell (M) eksponeringsmodus med en lukkerhastighet på 1/200 sek., blenderåpning f/11 og ISO 100, og deretter justere etter behov. Hvis kameraet har et alternativ for det, kan du angi at det skal lagre bilder i RAW+JPEG-format. Dette gir deg en håndterbar JPEG-fil som du kan dele raskt, i tillegg til en RAW-fil med maksimal bildeinformasjon for fleksibel redigering.

Sett Speedlite-blitsen til manuell innstilling med full effekt på 1/1. Ta et testbilde, og juster deretter blitsstyrken etter behov til eksponeringen i ansiktet er akkurat slik du vil ha den. Du kan også finjustere lysstyrken ved å flytte lyset nærmere eller lenger unna motivets ansikt.

4. Justere og kombinere bildene

Et bilde av ansiktet til en mann i profil som redigeres i Canons Digital Photo Professional med fargejusteringsverktøyene.

Bruk verktøyene for områdejusteringspanel i Canons Digital Photo Professional (DPP)-programvare for selektivt å gjøre alle lyse deler av bildet, utenom ansiktet, mørkere, og konvertere bildet til svart/hvitt.

Når du har tatt bildene du ønsker, er det på tide å forberede dem. Hvis du ikke er trygg på å redigere bilder, kan du gjøre bildene dine om til svart/hvitt, beskjære bildene slik du vil, og plassere bilder på papiret når du skal skrive ut ved hjelp av de enkle alternativene i Canons Easy-PhotoPrint Editor – se neste del.

Hvis du er komfortabel med å redigere bilder, kan du imidlertid ta mer kontroll over disse trinnene manuelt. Start Canons kostnadsfrie Digital Photo Professional (DPP)-programvare, og åpne bildene du har valgt. Først må du kontrollere at bare ansiktene er synlige, og at resten av hvert bilde er helt svart. Hvis lys treffer andre steder, kan du gå til panelet Adjustment Area (Områdejustering), male over områder du vil fjerne, og deretter dra ned skyvebryterne for lysstyrke for å gjøre disse områdene mørkere.

Vi valgte å konvertere bildene til svart/hvitt for å fremheve høykontraststilen i bildene våre. Dette gjør du ved å gå til panelet Image Colours (Bildefarge) og klikke på knappen Monochrome (Svart/hvitt). Bruk skyvebryterne til å finjustere konverteringene til du har et komplett sett med iøynefallende svart/hvitt-portretter. Hvis du foretrekker det, kan du hoppe over dette trinnet og beholde dem i farger.

Deretter kan du sette sammen bildene slik at de lyse delene av et portrett vises gjennom de mørke delene av et annet. I DPP åpner du settet med bilder og velger det første portrettet. Deretter går du til Tools (Verktøy) og velger verktøyet Start Compositing (Start komposisjon).

Velg et annet portrett fra listen Foreground Image (Forgrunnsbilde), og angi deretter Composite Method (Komposittmetode) til Lighten (Lysne). Bruk pilene til å dytte det andre ansiktet ved siden av det første. Trykk på Save (Lagre), last deretter inn det lagrede bildet, og gjenta prosessen med et annet ansikt til alle er samlet.

5. Klargjør bildet for utskrift

Et bilde av to svart/hvitt-portretter i profil som redigeres ved hjelp av komposisjonsverktøyet i Canons Digital Photo Professional-programvare.

Bruk komposisjonsverktøyet i DPP til å blande de lyse delene av portrettene dine sammen.

Et bilde av en rad med svarte og hvite ansikter i profil som skaleres og skrives ut i Canon DPP.

Når du er klar til å skrive ut portrettet, går du til File > Print (Fil > Skriv ut) med detaljerte innstillinger.

Hvis du bruker DPP, klikker du advarselsikonet Show Highlights/Shadows (Vis uthevinger/skygger) nederst i vinduet og bruker toneskyvebryterne til å sikre at bakgrunnen er helt svart, og at ansiktene ikke har overeksponerte uthevinger. Deretter bruker du panelet Image Detail (Bildedetalj) til å gjøre bildet skarpere. Til slutt går du til File > Print (Fil > Skriv ut) med detaljerte innstillinger. I tillegg til å velge utskriftsinnstillinger kan du endre størrelsen på bildet slik at det passer til den utskriftsstørrelsen du foretrekker.

Som et alternativ til all redigeringen kan du bruke Easy-PhotoPrint Editor på smarttelefonen, nettbrettet eller datamaskinen. Velg Photo Layouts (Bildeoppsett) i skjermbildet New (Nytt), velg en mal du vil begynne med, og bruk verktøyet for fritt oppsett til å ordne de separate portrettene side ved side. Angi papirstørrelsen, og velg deretter fotografiene du vil ha med.

Velg verktøyet Crop (Beskjæring) i Editing-verktøyene (Redigering) for å fjerne uønskede deler av hvert bilde, og ha ansiktet med i hvert bilde. Bruk alternativene for Edit Item (Rediger element) til å justere posisjonen og størrelsen på hvert ansikt, og legg til eller endre det du vil. Hvis du velger å konvertere bildene til svart/hvitt, kan du bruke alternativene under Creative Filters (Kreative filtre) for å gjøre det, eller legge til en antikk toneeffekt.

6. Skriv ut og vis frem

En skriver i Canon PIXMA TS8350-serien som produserer et gruppeportrett i svart/hvitt med et Canon-kamera og fotopapir på skrivebordet ved siden av.

Lag familieutskrifter i fotolabkvalitet med en skriver i Canon PIXMA TS8350-serien med Canon Photo Paper Plus Glossy II. Blekk og papir fra Canon er utviklet for å fungere sammen for å gi perfekte resultater.

Et gruppeportrett i svart/hvitt med ansikter i profil, innrammet og hengende på en vegg.

Takket være utviklinger som Canons ChromaLife 100-blekkteknologi vil de dyrebare familiebildene dine ikke bare se fantastiske ut på veggen, de tåler også tidens tann.

Når du skriver ut svart/hvitt-bilder, må du velge forhåndsinnstillingen Black and White Print (Svart/hvitt-utskrift), velge riktig papirtype og angi kvaliteten til Best. Dette vil bidra til å sikre at utskriftene gir detaljrike skygger og lekkert høylys.

Det sammensatte familieportrettet blir en iøyenfallende veggpryd eller en flott gave du kan sende til familiemedlemmer. Men det er bare begynnelsen. Du kan skrive ut individuelle portretter eller utvalgte grupper på en kompakt Canon SELPHY-skriver, eller lage dine egne personlige gratulasjonskort for bursdager, jubileer eller andre familiebegivenheter. Easy-PhotoPrint Editor gjør det enkelt å lage enda flere personlige elementer, for eksempel egendefinerte kalendere som hele familien kan bruke hele året.


Skrevet av James Paterson

Relaterte produkter

Relaterte artikler

 • HJEMMEPROSJEKTER

  3 hjemmelagde fototilbehør

  Lag din egen softboks, et lyskasterrør for fokusert lys og en ertepose som holder kameraet stødig.

 • Svart/hvitt-utskrifter av barn og familier arrangert i rutemønster på gulvet.

  KREATIV UTSKRIFT

  De beste tipsene for å vise frem utskrifter

  Finn ut hvordan du kan forvandle hjemmet ditt med vakre familiebilder i galleristil.

 • Hender som holder et ødelagt bilde av en sovende baby.

  RESTAURERING AV BILDER

  Restaurere dyrebare bilder

  Finn ut mer om prosjektet som hjelper flomofre i Belgia med å reparere vannskadede bilder.

 • Tre små barn sitter på en seng sammen og ser på familiebildene som skrives ut.

  KREATIV UTSKRIFT

  Skriv ut familiens livshistorie

  Skriv ut og lag papirhåndverk med bilder av dyrebare familieøyeblikk.