Inside a blue-green ice cave.

UTENDØRS

Fem tips til fotografering i kulden

Snø, rim og is skaper spektakulære vintermotiver. De fleste kameraer er imidlertid utviklet for å brukes fra 0 grader og oppover. Du bør derfor være forsiktig når du tar bilder utendørs i temperaturer under frysepunktet.

I tillegg til at det kan skade utstyret ditt, er det også ofte vanskelig å ta bilder i områder dekket av snø og is. Vi gir deg derfor noen praktiske tips om hvordan du kan komme deg gjennom vintermånedene på en god måte.

1. Bruk et stativ

Det er ikke enkelt å ta et stødig bilde hvis du skjelver på hendene på grunn av kulden. Et lett og bærbart stativ hjelper deg med å stabilisere kameraet, slik at du kan ta bilder med stor selvsikkerhet. Husk bare på at du ikke bør holde i stativet med bare hender hvis du er ute i kulda. Det er fort gjort å få frostskader på huden.

Hvis du er en ivrig vinterfotograf, anbefaler Canon Ambassador og vintersportsfotograf Richard Walch at du investerer i et par spesielle klatrehansker. Med disse praktiske hanskene kan du frigjøre fingertuppene når du tar bilder, men holde dem beskyttet resten av tiden.

2. Ta med ekstra batterier

Batteriene tømmes raskere enn normalt i kaldt vær. Du bør derfor oppbevare kameraet og batteriene i en veske, slik de holdes varme lenger. Husk også på at du må pakke dobbelt så mange batterier som vanlig, slik at du ikke må avslutte fotograferingen før du egentlig vil.

Relaterte artikler
A snowboarder in red trousers walks through the snow, carrying his board, with his back to the photographer.

UTENDØRS

Tips og triks for vinterferiebilder

Den profesjonelle sportsfotografen Richard Walch gir deg sine eksperttips for å ta bedre vinterbilder, fra valg av kamera til de beste innstillingene.

A woman dressed in a bright red winter jacket walks towards the Skógafoss waterfall in Iceland, as heavy snow falls around her.

LANDSKAPSFOTOGRAFERING

Slående landskapsbilder

Landskapsfotograf og influenser Ása Steinars viser hvordan du tar perfekte naturskjønne selfier.

How to take better winter photos

VINTERFOTOGRAFERING

Slik tar du bedre vinterbilder

Få mest mulig ut av denne vakre årstiden med fotograf Vladimir Medvedev.

3. Drei ringer manuelt

Hvis du bruker kameraet utendørs, og du ikke har dreid fokusringen manuelt eller brukt autofokus på en stund, kan objektivfokuset og zoomringene fryse. Du kan unngå dette ved å passe på at kameraet oppbevares i en veske av god kvalitet når du ikke bruker det, og at du dekker det til når du tar bilder i snøvær. Du kan også dreie fokus- og zoomringen regelmessig ved hjelp av AF-motoren eller manuelt.

4. Unngå kondens

Når du tar med deg kameraet fra kalde til varme omgivelser, dannes det kondens som kan skade utstyret ditt. Richard Walch gir følgende råd: «Når du tar lunsjpause, bør enten du eller ryggsekken din bli igjen utendørs. Hvis du går fra et kaldt til et varmt sted og prøver å sjekke bildene dine, er det slutt på moroa. Det dannes fukt på kameraet og objektivet, og kameraet blir skadet. Du må holde kameraet ditt i én temperatursone.»

5. Bruk solblenderen

Når det snør, kan solblenderen forhindre at snø kommer inn på objektivet, forklarer Richard Walch. «Det er utrolig viktig å bruke solblenderen for å forhindre at snøen treffer objektivet. Du får også mer hjelp fra en god solblender.» Du bør derfor beholde den på og ha med deg noen objektivkluter, slik at du kan tørke glasset før du legger kameraet ned i vesken igjen.

Relaterte produkter

Relaterte artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker