FESTFOTOGRAFERING

Slik tar du kreative festbilder

Enkle tips og teknikker for fotografering av utrolige fest- og arrangementsbilder.
En gruppe venner poserer med stjerneskudd idet de ler og snur seg mot kameraet, med ansiktene opplyst av lyset fra stjerneskuddene. © AdobeStock

Noe av det beste med høytiden er alle festene og begivenhetene som gjenforener venner eller familie til en hyggestund med latter og avslapping. Hvis du vet hvordan du fotograferer feirende smil, glitrende lys og vanvittige dansetrinn på en kreativ måte, kan du skape minner dere aldri vil glemme.

Med disse nyttige tipsene og teknikkene for festfotografering får du ikke bare gode bilder som alle kommer til å like og dele, men også bilder som får de spesielle øyeblikkene dine til å skinne, og som er vakre nok til å skrives ut og tas vare på.

1. Velg de beste kamerainnstillingene for festfotografering

En familiegruppe samlet rundt en kake til en 65-årsdag i et svakt belyst rom – tatt med et Canon EOS R100 med et Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv.

Hvis du vil ta gruppeportretter i svakt lys, kan du velge en lavere lukkerhastighet, slik at kamerasensoren blir eksponert for lyset lengre. Tatt med et Canon EOS R100-kamera med et Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv ved 1/60 sek., f/3,5 og ISO 1600.

Enten festen er inne eller ute, er motivene ofte i bevegelse, så det er viktig at kameraet er angitt til de beste innstillingene for festfotografering.

Hvis du vil fange opp bevegelsene på dansegulvet uten blits, må du passe på at lukkerhastigheten er høy nok. Modusen for lukkerprioritet (Tv) gjør det mulig å angi lukkerhastighet, mens kameraet velger blenderåpning og ISO for å få riktig eksponert bilde. En minimum lukkerhastighet på ca. 1/160 eller 1/250 sek er best for bevegelse, men raskere bevegelse kan bety at du må gå opp til 1/1000 sek. Hvis du bruker manuelt program (M), må du sørge for at blenderåpningen er relativt dåpen (lavere f-nummer) for å kompensere for raskere lukkerhastighet. Start med Auto-ISO, men hvis bildet er for mørkt, kan du prøve å angi en moderat eller høy ISO-innstilling, for eksempel ISO 3200 eller ISO 6400.

Hvis festen er mer som et middagsselskap, gjør modusen for blenderprioritet (Av) det mulig å velge dybdeskarphet. I roligere omgivelser kan du vurdere kamerainnstillingene basert på tilgjengelig lys. En lukkerhastighet på 1/80 sek kan for eksempel brukes til å ta portrettbilder med lite bevegelse eller til gruppebilder. Det gjør at mer lys treffer sensoren, slik at du får mer handlingsrom med blenderåpningen og ISO-verdiene.

2. Ta impulsive bilder

Fire festdeltakere danser fritt, håret beveger seg i takt med dem, og man kan skimte DJ-en bak dem gjennom røyken.

Et lengre objektiv gjør at du kan ta uformelle bilder av venner på dansegulvet. En stor blenderåpning betyr at du ikke trenger blits, ikke engang når du tar bilder innendørs. Tatt med et Canon EOS 5D Mark III ved 1/160 sek og f/1.4. © AdobeStock

Arrangerte bilder er viktige, men hvis du ønsker å fange naturlig glede på fest, er det best å ta impulsive bilder.

Et zoomobjektiv, for eksempel Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, vil hjelpe deg med å ramme inn motiver som er lengre unna, og la deg fotografere uten at det er for tydelig at kameraet er rettet mot bestemte personer. Dette objektivet har også en 4-trinns bildestabilisator som hjelper deg med å holde bildene skarpe når du tar bilder uten stativ.

Istedenfor å bruke kameraets blits når du fotograferer, er det bedre å bruke en stor blenderåpning og en moderat til høy ISO-innstilling for å holde motivene skarpe og i fokus. Da forstyrrer ikke blitsen motivene, og du får en naturlig følelse. Av samme grunn bør du slå av kameraets AF-hjelpelys.

Hold ting uformelt ved å konfigurere et eksternt kamera, for eksempel Canon PowerShot PX, som automatisk rammer inn og tar bilder og videoopptak på en intelligent måte. Det er mindre påtrengende enn et tradisjonelt kamera, og det lar deg feste videre.

3. Finn ut hvordan du fanger opp uskarphet i bakgrunnen og forgrunnen

Et nærbilde av tente stearinlys på en kake, med uskarpe flammer og stor sirkulær bokeh i bakgrunnen.

Et objektiv med stor maksimal blenderåpning, som Canon RF 50 mm F1.8 STM, kan forvandle bakgrunnen til en vakker, kremet bokeh. Tatt med et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 50 mm F1.8 STM-objektiv ved 1/40 sek., f/1.8 og ISO 100.

Et bilde med lite belysning av en kvinne mot en bakgrunn med karakteristisk hvit og lyseblå sirkulær bokeh.

Uskarp bakgrunn og forgrunn er ideelt for å vise frem motivet og gi bildene et drømmeaktig preg.

Enten det er et hav av blinkende juletrelys eller et enkelt stearinlys, er jula full av vakre lys som med riktig oppsett kan bli til vakre, glødende kuler i bakgrunnen av bildene dine. Det japanske ordet bokeh brukes for å beskrive de estetiske egenskapene til disse uskarpe høylysene.

Det er enklest å oppnå effekten når objektivet er satt til største blenderåpning. Dette gir veldig grunn dybdeskarphet, noe som gjør at du kan være veldig selektiv med fokuseringen, slik at du kan få motivet til å skille seg ut mot en uskarp bakgrunn. Et ideelt objektiv til dette er Canon RF 50mm F1.8 STM, som har en maksimal blenderåpning på f/1.8 med ultravidvinkel. Du kan også få behagelige uskarpe høydepunkter ved å bruke mindre blenderåpninger som f/5.6. Forsterk effekten gjennom å øke avstanden mellom motivet og bakgrunnen eller ved å stå nærmere motivet.

4. Reduser lukkerhastigheten for å få bevegelsesuskarphet

Et bilde som er gjort uskarpt bevisst – av en trommeslager i aksjon.

Det å endre kameraets lukkerhastighet er en måte å justere bildets generelle eksponering på. Det kan også brukes kreativt til å styre graden av bevegelsesuskarphet (eller mangel på det) i bildene.

Raskere lukkerhastigheter hjelper deg med å ta skarpe bilder av motiver i bevegelse, mens en alternativ tilnærming er å bruke en mye langsommere lukkerhastighet for å skape bevegelse i en scene med statiske motiver.

Still inn en lukkerhastighet på rundt 1/10 sek eller 1/20 sek hvis du tar bilder uten stativ, og sørg for at et statisk (eller relativt statisk) motiv er klart synlig i utsnittet. Det er nyttig hvis objektivet har innebygd optisk bildestabilisering (IS), for eksempel Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, for dette vil bidra til å holde bildene skarpere ved lavere lukkerhastigheter. Noen kameraer, for eksempel Canon EOS R7 og EOS R6 Mark II, har innebygd bildestabilisering (IBIS). Denne flytter kameraets sensor fysisk for å kompensere for eventuelle bevegelser når du ikke tar bilder fra en fast posisjon (for eksempel et stativ). Denne typen bildestabilisering fungerer med alle objektiver.

Hvis du bruker et stativ, kan du bruke mye tregere lukkerhastighet for å oppnå denne effekten. Utløs lukkeren med en kablet eller trådløs fjernutløser, Canon Camera Connect-appen eller selvutløserfunksjonen.

5. Fang lysspor på dansegulvet

En ung kvinne på en fest med armene i været blant fargerike lysspor.

Lange eksponeringer er ideelle for å gjøre vanlige scener om til magiske bilder. © Tetra Bilder/Getty Images

Ved å kontrollere når kameraet utløser blitsen under eksponeringen, kan du fange inn fargerike lysstriper som kreativt formidler stemningen på festen, samtidig som motivet blir skarpt. Velg en lav lukkerhastighet på ca. ett sekund, og velg mellom modus for første eller andre gardinsynkronisering i kameraets meny for blitsalternativer.

Første lukkergardin er standardalternativet på de fleste kameraer. Den utløser blitsen ved starten av eksponeringen og registrerer eventuell uskarphet foran motivet. Andre lukkergardin avfyrer blitsen når eksponeringen nesten er slutt, og tar opp lysspor og andre detaljer bak motivet.

6. Lys opp festbildene med blits

En smilende familie poserer i en sofa foran ballongbokstaver med teksten «Happy Birthday» (Gratulerer med dagen) på et bilde av en fest tatt med Canon Speedlite EL-100.

Bruk av blits til å reflektere lys fra vegger og tak bidrar til naturlige festbilder. Tatt med et Canon EOS 800D med et Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-objektiv og et Canon Speedlite EL-100 ved 20 mm, 1/200 sek, f/5.6 og ISO 400.

Hvis du bruker blits, må du passe på at den er stilt inn på en måte som får motivet til å se bedre ut. Hvis du bruker en Speedlite-blits, kan du i stedet for å peke den direkte mot det du prøver å fange opp, vinkle den mot taket, slik at lyset reflekteres mot motivet. Dette gir ikke bare en mer naturlig belysning. Motivene vil også være mer komfortable med dette.

Canon Speedlite EL-100 kan dreies både horisontalt og vertikalt, slik at du kan velge den perfekte refleksjonsvinkelen. Den har også en automatisk modus som velger de beste innstillingene for deg basert på omgivelsene, slik at du bare trenger å konsentrere deg om å ta bildet.

En alternativ måte å få flotte resultater fra blitsen din på er å bruke en diffuser eller en liten softboks over blitshodet. Dette sprer og mykner effekten av blitsen og hjelper deg med å få mer naturlige hudfarger mens du fryser handlingen.

7. Fokus på de mindre detaljene

To utsmykkede kroner, en stor og en liten, mot en bakgrunn med stor sirkulær bokeh.

Borddekorasjon til middagen, veggdekorasjoner eller pyntegjenstander som henger fra et tre, er alle sammen flotte motiver til stemningsfulle festbilder. Tatt med et Canon EOS R5-kamera med et Canon RF 135mm F1.8L IS USM-objektiv ved 1/5 sek., f/5.6 og ISO 400.

Husk at festbilder ikke alltid trenger å være fylt med folk. Fokus på mindre detaljer kan fortsatt være effektivt når det gjelder å formidle stemningen og følelsen.

Hvis du ikke kommer nær nok motivet med objektivet du bruker, bør du vurdere et objektiv med makrofunksjoner, for eksempel Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM (i MF-modus) eller Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM. Et relativt bredt alternativ derimot, som Canon RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM, gjør at du kan komme nær motivet samtidig, som du kan få med mer av omgivelsene for å skape en kontekst.

8. Benytt flere eksponeringer

Noen EOS R-systemkameraer, for eksempel Canon EOS R10 og Canon EOS R8, har flere eksponeringsmoduser. Dette tar flere bilder og legger dem over hverandre for å skape en kunstnerisk effekt. Ettersom alt gjøres i kameraet, er det ikke nødvendig å bruke redigeringsprogramvare.

Du kan velge mellom fire moduser med flere eksponeringer basert på belysningen og sluttresultatet du vil ha, men du kan også velge å ta bilder med ‹gjennomsnittlig» eksponeringskontroll, slik at kameraet kan finne den riktige slutteksponeringen for deg. Du kan også velge å fotografere med bare to eksponeringer, eller du kan legge flere ulike bilder lagvis for å få et hypersurrealistisk resultat.

9. Lek med perspektivet

En gruppe festdeltakere lener seg fremover for å holde stjerneskudd sammen. Bildet er tatt i høyde med stjerneskuddene, slik at man ser opp mot ansiktene.

Når du tar nærbilder av motiver i forgrunnen, for eksempel dekorasjoner eller stjerneskudd, kan du lage en uskarp bakgrunn. © AdobeStock

Gjør festfotograferingen mer interessant ved å være kreativ med perspektivet. Dette kan være så enkelt som å flytte kameraet høyere eller lavere. Men ikke vær redd for å gjøre det vertikale ekstremt, ved å fotografere oppover fra gulvet eller nedover fra takhøyde, slik at du får et fugleperspektiv. Det er enkelt å fotografere fra høye og lave vinkler når du bruker et kamera som Canon EOS R50, som har en vribar skjerm som kan vippes ut. Det er også ypperlig til morsomme selfier.

Varier hvordan bildene rammes inn, ved hjelp av dører, vinduer eller trappegelendere, og se etter skinnende overflater eller vann for å få med refleksjonene fra festen, eller for å få med deg selv i bildet på en kreativ måte.

Materialer som forandrer lyset, kan endre estetikken i bildene dine. Du kan fotografere gjennom gjennomsiktige væsker, for eksempel drinker, for å fange opp lys som brytes, noe som vil forvrenge størrelsen og proporsjonene. Hvis du fotograferer gjennom teksturert eller frostet glass, kan det skape en slående uskarp effekt.

Lek deg litt med alle disse teknikkene, ha det gøy og ikke la det stresse deg hvis det ikke fungerer – det handler om å eksperimentere.

Skrevet av Matt Golowczynski og Peter Wolinski

Relaterte produkter

Relaterte artikler