NATTFOTOGRAFERING

Stjernefotografering: tips til fotografering av nattehimmelen og stjernene

En veiledning som viser hvordan du kan ta fantastiske bilder av nattehimmelen, med informasjon om alt fra det beste tidspunktet for å fotografere Melkeveien til anbefalte innstillinger, kameraer og objektiver.
Et landskapsbilde av furutrær, en innsjø og snødekte fjell under stjernehimmelen.

Det kan være magisk å se på stjernene utendørs om natten. Takket være fremskritt innenfor kamerateknologi er det nå enklere enn noensinne å fotografere den fantastiske nattehimmelen.

Her utforsker vi hvordan stjernefotografering fungerer, utstyret du trenger for å fotografere om natten, inkludert intervallopptak og stjernesporbilder, samt de beste teknikkene og kamerainnstillingene for nattfotografering.

1. Sjekk værmeldingen

Ikke glem å sjekke værmeldingen før du drar. Nattehimmelen må være klar hvis du skal ta klare stjernebilder. Når det er sagt, kan litt skydekke gi stemningsfulle bilder av nattehimmelen, så vær kreativ og bruk været til din fordel. Følg med på vinden. Hvis skyene står noenlunde i ro, vil de ikke se så uskarpe ut når du bruker lang eksponering.

Ta med deg ekstra batterier og minnekort, en hodelykt og varme klær. Husk å ha batteriene i lommen. De tappes raskere når de er kalde.

2. Finn riktig sted, og velg riktig tidspunkt

En stjerneklar nattehimmel med oransje striper i horisonten og et grantre som så vidt er synlig til venstre i forgrunnen.

Stjernefotografering krever tålmodighet og litt forarbeid. For å oppnå best mulig resultat må du finne den perfekte kombinasjonen av vær, sted, tidspunkt og dato. Tatt med et Canon EOS R5-kamera med et Canon RF 15-35mm F2.8L USM-objektiv ved 22 mm, 8 sek, f/3.5 og ISO 1250. © Ulla Lohmann

Melkeveien på nattehimmelen med silhuetten av et dødt tre i forgrunnen.

Stjernene, og spesielt den vakre Melkeveien, er vanskelige å se på steder med lysforurensning. Hvis du drar til et nærliggende sted på landsbygden eller i villmarken, får du en enorm fordel når du skal fotografere nattehimmelen. Tatt med et Canon EOS R-kamera med et Canon RF 28-70mm F2L USM-objektiv ved 28 mm, 30 sek, f/2 og ISO 3200.

For at bildene dine av nattehimmelen skal bli så gode som mulig, må du dra ut i naturen og bort fra all lysforurensning. Se etter et rolig sted uten kunstig belysning. Bybelysning er sterkere enn stjernene, og det samme er skinnet fra en fullmåne eller halvmåne. Sjekk derfor månekalenderen når du planlegger å fotografere stjernene.

Det beste tidspunktet for å fotografere Melkeveien på den nordlige halvkule er mellom mars og september, når den står høyest på himmelen. Prøv å ta bilder mellom midnatt og kl. 05:00, helst på netter med nymåne. Melkeveisesongen varer lengre på den sørlige halvkule, fra februar til slutten av oktober.

3. Prøv ulike kamerainnstillinger

Silhuetten av forrevne oransje bergformasjoner mot stjernehimmelen.

Du må gjøre deg kjent med innstillingene på kameraet ditt for å lykkes med stjernefotografering. Ikke vær redd for å eksperimentere og prøve ut forskjellige kombinasjoner av innstillinger for å se hvilken effekt de har på stjernebildene dine. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon EF 14mm f/2.8L II USM-objektiv ved 15 sek, f/2.8 og ISO 3200.

Når du skal ta bilder av stjernehimmelen, må du ta kontroll over kameraet. Velg manuelt program (M), og prøv de forskjellige innstillingene som er beskrevet nedenfor:

  • Lukkerhastighet: Stjernene beveger seg samtidig som jorden roterer, så hvis du vil fange inn nøyaktige lysprikker, må du angi en lukkerhastighet på maksimalt 20 sekunder. En lengre lukkerhastighet vil resultere i stjernespor.
  • Blenderåpning: Du må også bruke en stor blenderåpning. På denne måten kan du slippe så mye lys som mulig inn i kameraet mens du beholder en relativt kort eksponeringstid. Husk at en stor blenderåpning gir grunn dybdeskarphet, noe som igjen betyr at alt i den umiddelbare forgrunnen vil være ute av fokus.
  • ISO: Den tredje faktoren som har innvirkning på eksponeringen i bildene dine, er ISO-innstillingen. Jo høyere ISO-tallet er, jo mer følsom blir sensoren for lys som kommer inn gjennom blenderåpningen. For høy verdi fører imidlertid til at bildene blir kornete. Finn en blenderåpning og lukkerhastighet du er fornøyd med, før du begynner å eksperimentere med ISO-innstillingene. Prøv en ISO-verdi på 1600 først, og juster derfra for å se hvordan dette påvirker resultatene.

En stjernehimmel med en oransje bergformasjon i forgrunnen.

Hvis du oppgraderer til en fullformatsensor, kan du ta fantastiske bilder i lite lys. Canon EOS RP og EOS R6 har høy maksimal ISO som gjør det mulig å bevare detaljer og farger med minimalt med støy. Tatt med et Canon EOS R-kamera med et Canon RF 28-70mm F2L USM-objektiv ved 28 mm, 15 sek, f/2 og ISO 3200.

4. Hold fokus når du fotograferer stjerner om natten

Fotografering av nattehimmelen kan være en utfordring for autofokusfunksjonene på ethvert kamera. Det kan være lurt å bytte til manuell fokus ved å vippe AF/MF-bryteren på objektivrøret. Speilløse kameraer som Canon EOS R6 og EOS RP, gir en forstørret forhåndsvisning av motivet både i den elektroniske søkeren og på den bakre skjermen, og gir svært nøyaktig manuell fokusering. En annen bonus er at lysstyrken på bildet i søkeren forsterkes automatisk. Du kan få de samme fordelene med speilreflekskameraer som Canon EOS 90D, ved å bruke den bakre LCD-skjermen til å komponere bildene i liveview-innstilling.

Kameraer med mange megapiksler, for eksempel Canon EOS R5, kan ha en enorm effekt på fotografering av nattehimmelen og sørger for at du kan bevare svært fine detaljer når du fotograferer stjernene. Dette kan sørge for at selv de minste, svakeste stjernene kommer tydelig frem, i stedet for å forsvinne helt. Dette detaljnivået er spesielt viktig hvis du vil skrive ut bildene dine av stjernehimmelen*.

5. Velg det beste objektivet for stjernefotografering

Silhuetten av trær mot stjernehimmelen.

Canon RF 28-70mm F2L USM er et magisk objektiv for stjernefotografering. Det har en svært stor blenderåpning i hele zoomområdet, og kan måle seg med mange «raske» fastobjektiver. Tatt med et Canon EOS R-kamera med et Canon RF 28-70mm F2L USM-objektiv ved 28 mm, 75 sek, f/2 og ISO 1600.

Høye palmetrær i silhuett mot Melkeveien på nattehimmelen.

En ultrabred visningsvinkel og rask blenderåpning må til for å fange inn den vidstrakte Melkeveien i kameraet. Dette krever vanligvis et stort, tungt og svært dyrt objektiv, men Canon RF 16mm F2.8 STM er relativt lett, kompakt og rimelig, noe som gjør det ideelt for kostnadseffektiv stjernefotografering. Tatt med et Canon EOS RP-kamera med et Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv ved 25 sek, f/2.8 og ISO 6400.

Objektiver med stor blenderåpning egner seg alltid godt for stjernefotografering, og de trenger ikke å koste en formue. Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM er for eksempel et utmerket objektiv til stjernefotografering. Objektivet har et middels bredt synsfelt som fanger inn en stor bit av nattehimmelen, en rask blenderåpning som trekker inn mye lys, og optisk bildestabilisering som gjør det mulig å fotografere uten stativ. Canon RF 16mm F2.8 STM kombinerer et ultrabredt synsfelt og stor blenderåpning i en kompakt konstruksjon, og er perfekt hvis du vil ta enda mer omfattende bilder av Melkeveien.

Hvis du foretrekker et mer allsidig zoomobjektiv, strekker Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM seg fra et svært bredt synsfelt til telebrennvidde, noe som betyr at du kan bruke det til både portrettfotografering og dyrelivsfotografering. Det har også bildestabilisering, slik at du kan redusere lukkerhastigheten mens du fotograferer uten stativ. Canon RF 24-105mm F4L IS USM har profesjonell optikk fra L-serien og full forsegling mot vær og vind. Objektivet er dermed ypperlig for fotografer som ønsker enda høyere kvalitet ved denne brennvidden.

Canon RF 28-70mm F2L USM er et spektakulært zoomobjektiv for stjernefotografering med en veldig stor maksimal blenderåpning på f/2. Hvis du vil ha ekstra bredde i den bredeste enden, der et par millimeter kan utgjøre en stor forskjell, kan du prøve Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM.

Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM er et zoomobjektiv med ultravidvinkel som gjør det mulig å fotografere store deler av nattehimmelen stor blenderåpning og et stort zoomområde. Det mer kompakte Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektivet er et godt alternativ. Det er bare ett f-trinn tregere og gir et enda større maksimalt synsfelt. Les veiledningen vår til det beste Canon-utstyret for fotografering i lite lys*, og finn ut mer om hvordan RF-objektiver kan gi deg det lille ekstra når du fotograferer om natten.

Hvis du er på jakt etter et rimelig zoomobjektiv som passer til et speilreflekskamera i APS-C-format, gir Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM-objektivet enestående bildekvalitet og en konstant rask blenderåpning på f/2.8, noe som er uvanlig for denne klassen.

6. Oppnå en bedre nattehimmelkomposisjon

Melkeveien går i en bue på himmelen over den steinete bredden til en innsjø.

En stjernefylt himmel kan ofte fremheves ved å inkludere det omkringliggende landskapet i bildet. Dette gir bildene dine et unikt element som sørger for at arbeidet ditt skiller seg ut blant andre bilder av nattehimmelen. Tatt med et Canon EOS 6D-kamera (nå etterfulgt av Canon EOS 6D Mark II) ved 20 mm, 30 sek, f/2.8 og ISO 5000.

Et taggete tre i silhuett mot stjernehimmelen.

Prøv å ramme inn bildet slik at når kameraet peker opp mot himmelen, er det et høyt element i forgrunnen, for eksempel en bergformasjon eller dette treet, som henger ned i bildet. Tatt med et Canon EOS R-kamera med et Canon RF 28-70mm F2L USM-objektiv ved 28 mm, 30 sek, f/2 og ISO 3200.

Ta mer interessante bilder av nattehimmelen ved å inkludere andre elementer, for eksempel bygninger, trær, fjell og reflekterende innsjøer. Når du fotograferer bare stjerner, kan bildene av og til mangle perspektiv og særpreg, så du bør alltid være på utkikk etter noe unikt som du kan inkludere i bildet.

En tradisjonell teknikk for å holde motivet skarpt fra forgrunnen til bakgrunnen er å stille inn objektivet på den avstanden som gir størst mulig dybdeskarphet. Dette er imidlertid upraktisk med mange moderne objektiver som mangler en skala for fokusavstand. Hvis du sjekker ulike områder på kameraets bakre skjerm med en forstørret forhåndsvisning, får du nøyaktig manuell fokusering, men på grunn av den grunne dybdeskarpheten ved bruk av store blenderåpninger, kan det være umulig å få hele motivet i fokus. Et alternativ er å ta to eller flere bilder med ulike fokus- og eksponeringsinnstillinger som er individuelt tilpasset områder i forgrunnen og stjernehimmelen i det fjerne, og deretter flette bildene sammen til ett enkelt bilde i et redigeringsprogram som har maskeringslag, for eksempel Adobe Photoshop.

Hvis du heller vil fange inn alt i ett enkelt bilde, men områdene i forgrunnen er veldig mørke, kan du prøve å belyse dem med en kamerablits, for eksempel Canon Speedlite 430EX III-RT, og utløse et eller flere lysglimt under lang eksponering. Hvis du vil være litt kreativ, kan du også lyse opp bestemte interesseområder og objekter i forgrunnen under lang eksponering med en lommelykt, eller til og med frontlyktene på bilen din.

7. Fotografer stjernespor

Det er utfordrende å fange inn de fantastiske linjene fra stjernelyset som beveger seg, men du kan mestre denne teknikken ved hjelp av noen få enkle trinn. Begynn med å finne Nordpolen, noe som er enkelt hvis du har en stjernekartapp på smarttelefonen din. Hvis du posisjonerer deg slik at Nordpolen (eller Sydpolen hvis du befinner deg på den sørlige halvkule) er midtpunktet i bildet, og bruker lang eksponering, vil det danne seg et sirkulært mønster rundt et sentralt sted. Husk at hvis du fotograferer med lang eksponering, er det viktig å bruke et stativ for å unngå bevegelsesuskarphet.

Stjerner avgir lite lys, så du bør bruke en høy ISO-verdi (800, 1600 eller høyere) for å lage klare stjernespor. Ta noen testbilder før du prøver deg på lang eksponering. Jo høyere ISO, desto mer sannsynlig er det at det dukker opp «støy» i bildet.

Selv om det tar stjernene 24 timer å fullføre et fullt kretsløp på himmelen, kan du oppnå effekten av et stjernespor i en full sirkel med lang eksponering på ca. 60 til 90 minutter. Hvis du fotograferer på den nordlige halvkule, kan Nordstjernen på nattehimmelen gi deg et referansepunkt som stjernene tilsynelatende roterer rundt.

Den maksimale lukkerhastigheten på mange kameraer er 30 sekunder, så du må bruke innstillingen for langtidseksponering i manuelt program (M). Dette gjør det mulig å holde lukkeren åpen så lenge du ønsker. Still fokus inn på uendelig. Når du er klar, kan du prøve en eksponering på ca. 30 minutter. Se deretter gjennom bildet på nytt. Du må kanskje prøve flere ganger og være litt tålmodig, men til slutt vil du oppnå resultater som du er fornøyd med.

Et annet alternativ er å lage et intervallopptak av nattehimmelen. Mange Canon-kameraer, inkludert Canon EOS R6, EOS R5 og EOS 90D, har en filmopptaksinnstilling for intervallopptak som bruker et innebygd intervallometer. Sett kameraet på et stativ, angi en lukkerhastighet på ca. 20 sekunder eller raskere, og angi blenderåpning og ISO i henhold til hastigheten (f/4 og ISO 640 fungerer som regel godt). Ta et testbilde, se gjennom resultatene, og endre eksponeringsinnstillingene om nødvendig. Still deretter inn intervallometeret for å ta etterfølgende bilder ca. annethvert minutt.

Den totale opptakstiden for sekvensen avhenger av hvor lang du vil at intervallopptaksvideoen skal være, og bildefrekvensen. En sekvens med totalt 60 bilder ved en bildefrekvens på 30 bilder/sek vil gi en intervallopptaksvideo på to sekunder.

Et vellaget intervallopptak av stjerner kan være helt fantastisk og få det til å se ut som om himmelen roterer rett foran øynene på deg. Hvis du er heldig, eller hvis du planlegger å fotografere under meteorregn, kan det til og med falle stjerneskudd ned i bildet. Finn ut hvordan proffene fanger inn de fantastiske himmellegemene i veiledningen vår for fotografering av meteorregn*.


Skrevet av Matthew Richards


*Tilgjengelig på utvalgte språk.
Adobe og Photoshop er enten registrerte varemerker eller varemerker for Adobe i USA og/eller andre land.

Relaterte produkter

  • Speilløse kameraer

    EOS R6 Mark II

    Stillbilder eller video, bevegelser eller portrett – EOS R6 Mark II-kameraets kombinasjon av ytelse og bildekvalitet gjør at kreativiteten din kan blomstre
  • Speilløse kameraer

    EOS R8

    Ta steget opp til fotografering og videoopptak i fullformat, og gi liv til de kreative ambisjonene dine.
  • Primærobjektiv med vidvinkel

    RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

    Et kompakt og lett primærobjektiv på 24 mm som er perfekt til landskapsfotografering, vlogging og interiør, i tillegg til flotte makrobilder.
  • Ultrabredt zoomobjektiv

    RF 14-35mm F4L IS USM

    Canons ultravide RF-objektiv er detaljert med L-seriens presisjon, fra 14 til 35 mm, og det er enkelt å holde det i hendene med 5,5-trinns bildestabilisering.
  • Vidvinkelobjektiv

    RF 16mm F2.8 STM

    Et kompakt og rimelig 16 mm fullformatsobjektiv med ultravidvinkel for EOS R-serien, designet for vloggere og kreative innholdsskapere.
  • Relaterte artikler

  • NATTFOTOGRAFERING

    Fotografere månen

    En trinnvis veiledning til kreativ månefotografering.

  • BELYSNINGSTEKNIKKER

    Syv tips for fotografering i svakt lys

    Oppdag de viktigste teknikkene for å ta skarpe bilder i dårlige lysforhold, og finn det beste Canon-utstyret for fotografering i svakt lys.

  • GRUNNLEGGENDE OM FOTOGRAFERING / UTENDØRS

    Tips til fotografering i ekstreme værforhold

    Her er de beste tipsene og triksene for å mestre fotografering i ekstremvær – både for å beskytte utstyret og ta vare på deg selv.

  • NATTFOTOGRAFERING

    Det beste nybegynnerutstyret for nattbilder

    Kameraer og objektiver for ypperlige nattbilder.