The Milky Way arcs across the sky above the rocky shores of a lake.

FOTOGRAFERING UTENDØRS

Stjernehimmel: fem tips til å fotografere nattehimmelen

Det å kikke opp på stjernene kan være en magisk opplevelse. Og nå, takket være fremskritt innen kamerateknologien, er det enklere enn noensinne å gå ut i natten og ta fantastiske bilder.

Vil du prøve deg på stjernefotografering? Her er våre fremste tips til hvordan du på best mulig måte kan feste synet av en spektakulær stjernehimmel til film.

1. Sjekk værmeldingen

Ikke glem å sjekke værmeldingen før du drar. Du trenger en klar nattehimmel for å kunne ta flotte bilder av stjernene. Spredte skyer kan imidlertid skape stemning i bilder av nattehimmelen, så vær kreativ og bruk skyene til din fordel. Så lenge skyene ikke beveger seg altfor fort, bør det ikke oppstå problemer med at skyene blir uklare ved bruk av lang eksponering. Som alltid ved bruk av lang eksponering, er det viktig å holde kameraet i ro, slik at du unngår uønskede lysspor og uskarpheter. Bruk et stativ for å sikre at bildene av stjernehimmelen blir skarpe og klare, og vær oppmerksom på vind som kan forårsake at skyene flytter seg og ødelegger bildet.

Beslektede artikler
A close up of a full moon above a lone tree in a field.

NATTFOTOGRAFERINGSTEKNIKKER

Åtte nyttige tips for fotografering av supermåne

Finn ut hvordan du kan fotografere et av vakreste fenomenene på nattehimmelen.

Chasing the Northern Lights

LANDSKAPSFOTOGRAFERING

Jakte på nordlyset

Bli med Markus Morawetz og familien hans på en 9000 kilometer lang reise med Canon EOS R.

Create light trails

LANDSKAPSFOTOGRAFERING

Lage lysspor

Slik bruker du lang eksponering til å lage lysspor: tips fra vinneren av Canons Redline Challenge.

2. Finn det beste stedet for stjernefotografering

Hvis du vil ta de beste bildene, må du dra ut i naturen og bort fra eventuell lysforurensning. Bybelysning er sterkere enn stjernene, og det samme er skinnet fra en fullmåne eller halvmåne. Det finnes noen velkjente steder i verden der du kan ta enestående bilder av Melkeveien (for eksempel Death Valley i Arizona), men hvis du drar litt utenfor byen, bør du kunne finne et sted der kunstig lys ikke er til hinder for fotograferingen.

3. Prøv ulike innstillinger

Når du skal ta bilder av nattehimmelen, må du ta kontroll over kameraet. Bytt derfor til manuell, og prøv de forskjellige innstillingene som er beskrevet nedenfor.

  • Fokus: Fokuser objektivet til uendelig. Du kan gjøre dette manuelt ved å sette bryteren på objektivet til manuelt fokus. Bruk deretter avstandsindikatoren (hvis objektivet ditt har en), eller se gjennom søkeren og drei fokusringen helt til noe som er langt unna, blir skarpt. Når objektivet fokuserer utover seks meter, blir hyperbrennvidden endret til uendelig, og stjernene blir skarpe.

  • Blenderåpning: Hvis du vil at stjernene skal se ut som prikker og ikke som spor, må du bruke en bredere blenderåpning. På denne måten kan du slippe så mye lys som mulig inn i kameraet mens du beholder en relativt kort eksponeringstid. Husk at en bred blenderåpning gir grunn dybdeskarphet, noe som igjen betyr at alt i den umiddelbare forgrunnen vil være ute av fokus.
  • Lukkerhastighet: Husk at stjernene alltid blinker. Hvis du vil fotografere stjerner eller Melkeveien så statisk som mulig, bør du angi lukkerhastigheten til maksimum 20 sekunder. Hvis du bruker en lengre lukkerhastighet enn dette, vil det føre til stjernespor.
  • ISO: Den tredje faktoren som har innvirkning på eksponeringen til bildene dine, er ISO-innstillingen. Jo høyere ISO-tallet er, jo mer følsom blir sensoren for lys som kommer inn gjennom blenderåpningen. Når du er fornøyd med valgene av blenderåpning og lukkerhastighet, kan du begynne å eksperimentere med ISO-innstillingene. Start på ISO 1600, og finn deretter ut (ved å se gjennom bildene dine) om kameraet har nok lys fra blenderåpnerinnstillingen og eksponeringstiden til å ta bildene du er ute etter. Du kan deretter justere ISO-nivået oppover (til 3200 eller så langt kameraet ditt går) for å finne ut hvordan dette påvirker resultatene.

4. Opprett en komposisjon

En himmel med fylt med små glimt av stjerner, er noe av det mest spektakulære du kan fotografere. Kanskje vurderer du likevel å inkludere andre elementer i bildet for å gjøre det mer interessant, for eksempel en bygning, fjell, en innsjø med gjenskinn eller andre landskapselementer. Av og til kan stjerner alene mangle perspektiv eller karakter, og derfor bør du alltid være på utkikk etter noe unikt du kan ta med i bildet.

5. Fotografere stjernespor

Stjernespor kan gi dramatiske og interessante bilder. Det krever mye tid, stor tålmodighet, et stativ og en lukkerfjernkontroll. Effekten skapes av jordas rotasjon. Stjernene forblir på samme sted.

Det er en utfordring å feste disse fantastiske lyssporene til film, men det kan gi fremragende resultater. Først må du finne ut hvor Nordpolen er. Du kan få hjelp av en av de mange stjernekart-appene som er tilgjengelige på smarttelefoner. Fotografering med Nordpolen som fokuspunkt og bruk av en lang eksponering resulterer i et sirkulært mønster rundt et midtpunkt, som du kan se på det tilhørende bildet.

Stjerner avgir ikke mye lys, så du bør bruke en høy ISO (800, 1600 eller høyere) for å fange opp bevegelsene deres. Vær på vakt, og eksperimenter før du bruker en lang eksponering. En høy ISO kan føre til støy på bildet.

Den maksimale lukkerhastigheten er 30 sekunder på mange kameraer. Hvis du ønsker en lengre eksponering, bør du derfor bruke bulb-eksponeringen i manuell modus. Dette gjør det mulig å holde lukkerknappen åpen så lenge du vil ved å sette den til åpen eller lukket. Angi fokuset til uendelig. Eksperimenter, og se gjennom bildene før du prøver en lengre eksponering på rundt 30 minutter. Se deretter gjennom bildet på nytt. Det kan hende du må prøve en del ganger – og holde deg våken en del netter – før du oppnår resultatene du ønsker.

Relaterte produkter

Relaterte artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker