URBAN FOTOGRAFERING

Tips til komposisjon for imponerende bybilder

Unike vinkler og nye perspektiver – fotograf Paula Stopka deler tipsene sine for å ta slående bilder av det urbane landskapet.
Chicagos horisontlinje i den gylne timen, med vann foran bygningene. Hele motivet har en oransje glød i horisonten.

Byer har en hel verden av ulike perspektiver som er verdt å fotografere, og hvert av dem er unikt for enhver fotograf – fra moderne, urban arkitektur som glitrer over bylandskapene, til eldgamle, historiske mursteinstrukturer.

Paula Stopka Hails, selvlært grafisk designer og fotograf fra Kraków i Polen, er basert i London, og du finner henne ofte i byer rundt om i verden med et kamera i hånden, i nyere tid Canon EOS R, på søken etter nye perspektiver og nyskapende vinkler.

Her deler vi det inspirerende arbeidet hennes sammen med de beste tipsene våre for å ta kreative bilder av bylandskap og urbane motiver.

1. Utforsk ulike perspektiver

Et bilde som er tatt oppover gjennom det hule midtpunktet i en kneisende, sirkulær struktur. Rader med balkonger som danner konsentriske sirkler opp til toppen av strukturen, og et fly som flyr over himmelen.

Ulike utsiktspunkter kan gi et helt nytt perspektiv på bybygninger. Ikke vær redd for å sette deg på huk og ta bilder oppover. Tatt med et Canon EOS 6D Mark II-kamera med et Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-objektiv ved 16 mm, 1/160 sek, f/8 og ISO 100. © Paula Stopka

Et bilde som er tatt oppover av en spiralformet trapp i betong, som danner et svingete, skjellignende mønster.

Trapperom kan være briljante omgivelser for å finne tekstur, ledelinjer, kurver og andre former som hjelper med å lede blikket. Tatt med et Canon EOS R-kamera med et Canon EF 16-35mm f/4L II USM-objektiv og en Canon-fatningsadapter EF-EOS R 16 mm, 1/50 sek., f/6.3 og ISO 320. © Paula Stopka

Uvanlige utsiktspunkter kan tilby en ny vri på byens severdigheter når du bruker kameraet på tur. Ved å ta bilder oppover gjennom slående arkitektur mot himmelen over, og ved å introdusere lag med ulike etasjer i en bygning, kan du legge til dybde og lede blikket. Du kan også prøve fotografering ovenfra for å få et dramatisk perspektiv på hustak og skyskrapere, se gjennom utkikkspunkter eller ta landskapsbilder fra andre siden av vannet fra et lavt utsiktspunkt for å få med maleriske refleksjoner. Kameraets vribare berøringsskjerm er ideell for slike situasjoner, spesielt når den kombineres med et stativ, siden den gjør det mulig å ta bilder fra mer kreative posisjoner.

Noen ganger kan også bygninger og unike strukturer imponere på innsiden. Gå til øverste etasje, og se ned eller over for å få med deg takdesignen, mens du bruker lys for å få en dramatisk effekt. Hvis du har en favorittbygning i byen din, kan du også besøke den på forskjellige tider av dagen – den gylne timen rett før solnedgang kan sette et eget preg på bildene. Prøv å fotografere bygningen fra ulike steder for å finne et helt unikt perspektiv.

2. Opprett visuelle stier gjennom et bilde

Vanlige bymotiver kan bli levende når en fotograf skaper en komposisjon med interessante visuelle stier. Trappetrinn med kontrastfargede kurver og rette linjer kan forvandles til vakre, skjellignende bilder når du bruker denne teknikken, ved å replikere komposisjonsverktøyet for det gylne snitt eller Fibonacci-spiral som fotografer kan bruke til å lede betrakteren gjennom et bilde.

Det er ikke alltid nødvendig med arkitektonisk storslagenhet, siden du kan bruke denne effekten med rulletrapper som lyser om natten, til å lage ledelinjer, eller til og med skygger på siden av en bygning for å lede betrakteren til et hovedfokuspunkt.

3. Gi spillerom til en scene

New York Citys horisontlinje sett fra den andre siden av en vannmasse, med rader av små påler som stikker opp av vannet og skaper perspektivlinjer mot midten av bildet. En stor, tom himmel over bygningene er inkludert i bildet.

Rom øverst i bildet kan bidra til å fremheve de viktigste fokuspunktene, for eksempel en slående, vinklet silhuett. Tatt med et Canon EOS 6D Mark II-kamera med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 24 mm, 72 sek, f/16 og ISO 100. © Paula Stopka

Innsiden av en stor, hvit bygning. Kameraet er rettet mot taket og radene med støttebjelker som holder det oppe.

Lineær arkitektur kan komme til live på kameraet når du har funnet en unik vinkel. Tatt med et Canon EOS 500D-kamera (nå etterfulgt av Canon EOS 850D) med et Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM-objektiv ved 10 mm, 1/80 sek, f/7,1 og ISO 100. © Paula Stopka

Pusterom på toppen av et bilde, spesielt når det gjelder en spektakulær himmel, kan gi bildet en ny dimensjon og bidra til å eliminere distraksjoner. Utvidet spillerom er også nyttig hvis du vil ta bilder av nattehimmelen og fremheve blinkende bylys med en lavere lukkerhastighet for å få en mørkere himmel.

Når du fotograferer en byhorisont, gir det negative rommet over motivet balanse til bildet og hindrer at det blir rotete. Ikke glem plassen under bybildet. Vannrefleksjoner kan være en virkelig kreativ måte å skape nye spennende elementer på når du vil finne et nytt perspektiv på et populært fotosted.

4. Bruk vidvinkler

Et vidvinkelobjektiv egner seg for alle omsluttende bylandskap. Canon RF-objektiver har utmerket bildekvalitet, forbedret bildestabilisering og en raskere autofokusmotor. Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM har et stort zoomområde med nærfokusering og kraftig bildestabilisering, noe som er ideelt for landskap og arkitektur.

Panoramamodusen på Canon EOS R7- og Canon EOS R10-kameraene kombinerer bilder når du beveger kameraet i én retning mens du trykker på utløseren, for å ta fantastiske panoramabilder. Det er lurt å holde kameraet stødig og i vater når du bruker denne modusen.

Når du tar bilder av vidstrakte utsikter, bør du generelt holde horisonten rett ved å bruke automatisk vater, hvis det er tilgjengelig på kameraet. Det er også nyttig å vise rutenettet i søkeren for å sikre at komposisjonen er godt balansert.

Når du tar bilder med vidvinkel på et kamera med høy oppløsning, har du også friheten til å beskjære til et bilde for å fjerne kanter, forbedre innrammingen eller til og med fremheve en del av en bygning for å oppnå unike resultater.

5. Fotografer loddrett

Rader av kurvede plater som stikker ut fra hjørnet i hver etasje.

Rene linjer med lys og skygge kombinert med uoversiktlige kanter kan føre til virkningsfulle komposisjoner. Tatt med et Canon EOS R-kamera med et Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-objektiv ved 26 mm, 1/160 sek, f/7.1 og ISO 100. © Paula Stopka

Rader med rulletrapper som lyser opp mot mørket, reflekteres i taket over dem.

Ved å lage visuelle stier gjennom et bilde med urbane motiver, for eksempel rulletrapper, kan du gi bilder en grafisk, estetisk design. Tatt med et Canon EOS 6D Mark II-kamera med et Canon EF 16-35mm f/4L IS US-objektiv ved 16 mm, 1/50 sek, f/4 og ISO 800. © Paula Stopka

Et konstant tema i Paulas urbane komposisjoner er stående retning. «Jeg synes det er morsomt og utfordrende å ta bilder loddrett. Når jeg snur kameraet sidelengs, tvinger det meg til å se ting fra et annet perspektiv. Det skaper en følelse av dybde i bildene,» sier hun. «For meg handler alt om symmetri, og det er hovedfokuset mitt. Symmetri gjør alt visuelt svært behagelig, balansert og mer attraktivt for betrakterens blikk. Det skaper også harmoni i bildet.»

Paula bruker nyttige funksjoner på Canon EOS R-kameraet når hun tar portrettbilder. Hun forklarer: «Jeg har alltid rutenett aktivert på Canon-kameraet, fordi det hjelper meg med å komponere bildene på en bedre måte, og til tider bruker jeg funksjonen for elektronisk vater».

Alle Canon EOS R-systemkameraer gjør det mulig for fotografer å velge hvordan søkerinformasjonen skal vises ved loddrett fotografering. Det er mulig å bytte til loddrett visning, slik at informasjonen roteres automatisk og er enklere å lese.

6. Bruk lys for å forbedre komposisjonen

En gate i London om natten, med en rød telefonboks i forgrunnen, St Paul's Cathedral i bakgrunnen og lange lysspor i rødt, hvitt og gult langs veien mellom dem.

Vær kreativ med lysspor og lang eksponering i mørket for å få en interessant vri på bilder av landemerker og skape dine egne ledelinjer. Tatt med et Canon EOS 500D-kamera med et Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM-objektiv ved 13 mm, 15 sek, f/14 og ISO 100. © Paula Stopka

Nattfotografering kan forvandle hverdagsmotiver til enestående, fargerike utsikter. Når du arbeider i skumringen eller i mørket, kan det være nyttig å komponere et bilde med landemerker ved hjelp av sanntidsvisningsskjermen, slik at du kan se komposisjonen klart og endre eksponeringen ved å bruke eksponeringskompensasjon eller full manuell modus (M) på skjermen.

Ved hjelp av en kabelutløser kan du fotografere fjernstyrt, noe som er nyttig for uvanlige vinkler og lange eksponeringer. Med Canon Camera Connect-appen kan du gjøre endringer i kamerainnstillinger og eksponeringer fra telefonen. Du kan til og med se sanntidsvisningen på enheten.

Lange eksponeringer på noen få sekunder er glimrende for å fange bevegelse av kjøretøy som kjører forbi et imponerende landemerke. Bare vent på en strøm av trafikk før du trykker på lukkeren, for å få kreative lysspor fra bak- og frontlyter. Det er også en del av moroa å eksperimentere med komposisjoner og vinkler for å finne ut hvor lyssporene ender opp i forhold til landemerket sammen med ulike lukkerhastigheter.

Se videoen vår om å fotografere bylandskap mens solen går ned for å få flere tips og råd.

Siste tanke: slik legger du til GPS i bilder

Når du ser tilbake på favorittstedene dine, kan det være nyttig å huske nøyaktig hvor de ble tatt, spesielt hvis du vil dra tilbake til et bestemt sted og gjenoppleve en tur. Noen Canon-kameraer har innebygd GPS, slik at posisjonsdata lagres i bildefilene dine. Hvis kameraet ikke har denne funksjonen, kan Canon Camera Connect-appen bruke telefonens posisjonsdata og legge til posisjonsinformasjon i bildene dine.


Paula avslutter med å si at fotografering av bygninger og bylandskaper er en flott måte å utvikle seg som fotograf på. Bruk tipsene våre til å skape dine egne minneverdige, urbane bilder.


Skrevet av Lorna Dockerill

Relaterte produkter

Relaterte artikler