A rock musician on stage at a festival plays the guitar. Photo by Ben Morse.

FESTIVALFOTOGRAFERING

Kostymer, sol og rockemusikk – de beste tipsene og teknikkene for festivalfotografering

Uansett om du skal sette opp telt og bruke en hel helg på levende musikk eller delta på én konsert med venner, må du være klar til å ta bilder av all moroa. Festivaler og musikkarrangementer er fylt med spektakulære scenesett og rekvisitter, originale kostymer og selvfølgelig utrolige fremføringer som alle bidrar til atmosfæren. Så pakk Canon-kameraet og følg disse gode rådene fra en festivalfotograf for å ta bilder som får alle vennene dine til å bli grønne av misunnelse.

Ben Morse startet sin karriere som profesjonell festivalfotograf med bare én e-post. Han var en entusiastisk amatørfotograf som var ute etter å utvikle ferdighetene sine, og så på festivalfotografering som en måte å kombinere lidenskapen for musikk på med sin økende interesse for fotografering. «Jeg var i startfasen og ønsket å utvide porteføljen min ut over musikerne jeg tok bilder av. Jeg tenkte at en festival ville være en god måte å gjøre det på, så jeg fant 2000trees, en fantastisk liten rockefestival i Cheltenham i England som jeg tenkte kanskje ville gi meg en sjanse. Jeg sendte dem en e-post, og de sa at de likte arbeidet mitt.» De likte faktisk arbeidet hans så mye at de inviterte ham tilbake året etter, som lønnet fotograf.

«Det er mye morsommere å ta bilder på en festival enn bare å delta på den», sier Ben. «Jeg oppdager en masse ny musikk og får ta del i andre folks kreative energi. Det er veldig spennende.» De varierte forholdene som festivaler gir, betyr at de er den perfekte tumleplassen for fotoentusiaster – et flott sted å utvikle ferdighetene samtidig som man har det morsomt.

Her deler Ben råd om hvordan du kan ta mer kreative bilder ved å arbeide med omgivelsene, se etter uvanlige komposisjoner og bruke zoomen for maksimal effekt.

1. Vær der de andre fotografene ikke er

«Én flott ting jeg har lært i løpet av årene som festivalfotograf, er at det lønner seg å være der de andre fotografene ikke er», sier Ben. «Noen av de bildene jeg liker best, har jeg tatt når jeg står i mengden og sangeren har kommet ned til avsperringen. De andre fotografene ble igjen i gropen fordi det var der de hadde fått adgang, og de tenkte ikke på å bevege seg rundt for å få de beste bildene. Jeg liker å ta bilder fra publikums perspektiv, for det er denne utsikten de fleste husker. Jeg ser det som min oppgave å være blant publikum og fange inn atmosfæren.»

Og dette tipset gjelder ikke bare under store fremføringer. Bruk tiden før og etter musikken til å utforske de fargerike scenene rundt på festivalområdet. «Det vrimler av kule ting man kan fotografere på en festival. Det er alltid folk kledd i sprø kostymer som vandrer rundt på området. Og min følelse er at hvis de har på kostyme, så vil de bli sett, og da vil de sannsynligvis like at du tar bilde av dem. Det skader ikke å spørre rett ut. Du kan jo bare si: «Gjør det noe om jeg tar et bilde? Du ser fantastisk ut!» Som regel vil du få et ja.

Beslektede artikler
A group of friends pose holding sparklers, facing the camera with their faces illuminated by the sparkler light.

FESTFOTOGRAFERING

Vær mer kreativ med festfotografering

Vil du fange inn spenningen på fester og feiringer? Lær hvordan du kreativt kan fange inn morsomme øyeblikk.

A woman wearing a red strapless dress crouches down to take a picture with a Canon EOS R10.

REISEFOTOGRAFERING

Ti tips til reisefotografering

Fotografen og bloggeren Diana Millos deler sine beste tips for å ta fantastiske reisebilder.

Photographer to rock royalty, Bart Heemskerk, on capturing the feeling of a festival

FESTIVALFOTOGRAFERING

Fotograf for rockelegender, Bart Heemskerk, om å formidle festivalfølelsen

Bart Heemskerk viser hvordan lidenskapen hans for musikk førte til en karriere som fotograf for ikoniske artister, og han deler sine tips for å ta flotte festivalbilder.

Men in blue jackets and bow ties pretend to play inflatable instruments in a field. Photo by Ben Morse.

2. Pakk med deg det perfekte kamerautstyret

Hvis du ønsker å forbedre festivalfotograferingen i sommer, er Canon PowerShot SX740 HS eller Canon EOS M50 flotte festivalpartnere. Den kraftige 40x optiske zoomen på det kompakte Canon PowerShot SX740 HS hjelper deg enkelt å bytte fra å ta bilder av hygge med venner i nærheten til å ta bilder av forestillingen som utspiller seg på scenen lenger unna. Med 4K-filmopptaksalternativer kan du dessuten få flotte opptak av yndlingslåtene dine.

«Et PowerShot er et godt alternativ», sier Ben. «Det er nyttig med en stor skjerm som du kan snu rundt for å se ting på. Noe med en anstendig zoom på er også nyttig, slik at du kan fange inn det som skjer på scenen fra publikum.»

Undersøk reglene om fotoutstyr på festivalen eller konserten før du drar. På noen arrangementer er det bare tillatt å ta med kompaktkamera, mens det andre steder kanskje er tillatt med speilløst systemkamera eller DSLR uten fotografløyve.

Canon EOS M50 er et kompakt, men likevel allsidig speilløst systemkamera med en sensor på 24,1 megapiksler i DSLR-størrelse, en kraftig DIGIC 8-prosessor og 4K videoopptak som hjelper deg med å skape uforglemmelige minner med vakre farger og detaljer. Det tilbyr automatiske bildetakingsmoduser som finner de riktige innstillingene for deg, i tillegg til manuelle kontroller som du kan utforske når du føler deg mer trygg på fotografikunnskapene dine. Wi-Fi-tilkobling betyr at du enkelt kan dele bilder med smartenhetene dine ved hjelp av Canon Camera Connect-appen. I tillegg kan du bruke Vari-Angle-berøringsskjermen på M50 til å ta bilder fra alle vinkler – enten du huker deg ned for å gjøre artistene høyere, eller klemmer deg inn i et hjørne for å få et bredere perspektiv på det som skjer.

Når du velger et objektiv som skal brukes med Canon EOS M50, er Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 STM som ofte leveres med kameraet, et allsidig objektiv med høy kvalitet for brede vinkler og hverdagsbilder med flott innebygd bildestabilisator.

«Hvis jeg gjerne vil komme litt nærmere, har Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM lang rekkevidde, men det er fortsatt fint og lett, og det har bildestabilisator. Den lange rekkevidden betyr at du kan få gode nærbilder av instrumenter og folks ansikter på scenen. Så med disse to objektivene bør du ha god ryggdekning.»

3. Ta bilde av hele scenen

For å ta et klassisk bilde av scenen med alle medlemmene i rockebandet på bildet, anbefaler Ben å bruke en mindre blenderåpning (høyere f-tall), for eksempel f/4.5 eller høyere. Dette gir deg en økt feltdybde som vil bidra til at hele scenen er i fokus så mye som mulig.

A band play on an atmospheric stage at night, with smoke and blue light, and hands in the foreground. Photo by Ben Morse.

4. Ikke glem publikum

«Ikke bruk hele tiden på å fokusere på bandet», sier Ben. «Sørg for at du har et par bilder som viser publikum også. Du er på konsert. Det kommer til å være tonnevis av fotografer i gropen som tar nærbilder av bandet, men du har et unikt perspektiv der du kan vise publikums reaksjon. Du kan vise hvordan bandet påvirker menneskene rundt deg. Hvis du vil se tilbake på bildene og huske hvordan øyeblikket føltes, er den beste måten å se det på først å se bandet og deretter se reaksjonene i ansiktet på menneskene rundt deg.»

Og du kan jo også bruke vennene dine som modeller! Mens du utforsker festivalen eller venter på at musikken skal begynne, kan det være fin trening å ta bilder av vennene dine og gjøre klart kameraet. «Det er morsomt å ta bilder av venner, men du kan også benytte denne muligheten til å kontrollere at blenderåpning og ISO er riktig innstilt. Hvis du bruker denne tiden til å leke med innstillingene, kan du fokusere på å ta de beste bildene når musikken starter.»

A singer crowdsurfs in a tent, mic in hand. Photo by Ben Morse.

5. Zoom smartere

Med 40x optisk zoom på Canon PowerShot SX740 HS har du muligheten til å komme nærmere alt som skjer på en festival. For å utnytte zoomen maksimalt har Ben følgende råd: «Prøv å holde hendene så stødig som mulig mens du tar bilder med mye zoom. Hold hendene stødig, vent på riktig øyeblikk og gi deg selv nok fleksibilitet i rammen slik at hvis motivet du tar bilder av – enten det er sangeren, gitaristen eller en i publikum – plutselig beveger seg, mister du ikke bildet. Så ikke zoom altfor tett på, litt ekstra vidde er mye nyttigere enn å være for tett på.»

En funksjon i Canon PowerShot SX740 HS som vil hjelpe deg med å zoome raskt inn og ut, er Zoom Framing Assist. For å bruke denne trykker du bare på knappen Zoom Framing Assist på baksiden av kameraet (til venstre for Wi-Fi-knappen) for å zoome ut og hente inn motivet på nytt. Slipp knappen, så går objektivet automatisk tilbake til posisjonen som er zoomet inn.

Canon PowerShot SX740 HS har også kraftig bildestabilisering, noe som bidrar til å redusere risikoen for uskarpe bilder på grunn av ustødige hender. Objektivene Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM og Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM som Ben anbefaler å bruke sammen med Canon EOS M50, har også innebygd bildestabilisering.

People in a festival audience hold up their hands as confetti showers down on them. Photo by Ben Morse.

6. Slå av blitsen

«Ikke bruk selvutløsende blits for å ta bilder fra mengden om kvelden», advarer Ben. «Det kommer til å bleke ut folk rundt deg, lage store hvite flekker i forgrunnen og gjøre absolutt ingenting for bildet som du prøver å ta av bandet lenger fremme. Dessuten vil det irritere alle rundt deg. Husk at bandet har lyssatt scenen eller arenaen på en spesiell måte fordi de ønsker å skape en viss effekt, så bruk det lyset i stedet.»

7. Tenk på hvitbalanse

Lysforholdene på festivaler endres konstant på grunn av lumske værforhold og varierende scenelys. Kameraets standardinnstilling for automatisk hvitbalanse kan hjelpe deg med å komme disse endringene i forkjøpet, slik at fargene alltid ser naturlige og behagelige ut. «Når bandet kommer på scenen, vil det sannsynligvis være mer lys. Værforholdene og tiden på døgnet påvirker hvordan du bør stille inn hvitbalansen, og fluorescerende scenelys kan forvirre kameraet», sier Ben. «Det er ingen skam å ta bilder med automatisk hvitbalanse, særlig hvis det vil si at fargetonene ser normale ut.»

Både Canon PowerShot SX740 HS og Canon EOS M50 har en automatisk hvitbalanseinnstilling og et utvalg forhåndsinnstillinger (for eksempel dagslys, skygge, overskyet, kunstlys og fluorescerende lys). De har også manuell finkontroll, slik at du kan eksperimentere med å stille inn hvitbalansen manuelt når du føler deg komfortabel med det. Bare husk å endre tilbake til automatisk hvitbalanse når du er ferdig. Med Canon EOS M50 kan du også ta bilder i RAW, noe som betyr at du kan redigere bildenes hvitbalanse senere i programvare for RAW-utvikling, f.eks. Digital Photo Professional, på et nettbrett eller en datamaskin.

Uansett lysforholdene kan et Canon-kamera bidra til å sikre at fargene dine imponerer like mye som musikken!

Overhead shot of gig showing confetti exploding out from the stage and towards the audience. Photo by Ben Morse.

8. Eksperimenter med komposisjonen

«Se den samme tingen fra forskjellige vinkler», sier Ben. «Prøv froskeperspektiv. Prøv fugleperspektiv hvis du kan også. Hvis det finnes noen originale kunstinstallasjoner, bør du oppholde deg litt i nærheten av dem. Folk liker nemlig å ta bilder av slike ting. Så kan du ta bilder av menneskene som surrer rundt dem. Det vrimler av kule ting du kan gjøre. Jeg har et bilde av en musiker som øver mellom trærne på en festival. Trærne er vertikale linjer som trekker blikket til seg, så de er et naturlig fotogent motiv. Se etter slike former og linjer som er naturlige på festivaler fordi de skaper interessante bilder.»

Ben legger til at det å ha et kamera med vippeskjerm, for eksempel den 180° oppfellbare skjermen på Canon PowerShot SX740 HS eller Vari-Angle-berøringsskjermen på Canon EOS M50, kan hjelpe deg med å finne kreative vinkler. «Det eldste knepet i boka mi er å komme seg lavt ned på bakken. Men du trenger ikke å sitte eller bøye deg så lavt hvis du har en vippbar eller oppfellbar skjerm. Da kan du bare holde kameraet lavt.»

A guitarist practices among some trees. Photo by Ben Morse.

9. Fang inn stemningen

I stedet for å bli irritert når folk foran deg veiver med hendene foran kameraet, kan du kanskje heller prøve å fange inn disse detaljene? Du kan fange inn stemningen på en konsert ved å ta bilder av klappende hender. «Hvis du er midt i folkemengden, er publikum et enormt hav av ansikter og hender, og noen ganger er de opplyst, noen ganger er de halvveis opplyst og noen ganger er de bare silhuetter», sier Ben. «Hvis du er midt på og venter på riktig øyeblikk, kan du få noen virkelig interessante bilder ved å leke med silhuetter. Jeg hadde et øyeblikk der en fyr foran meg klappet med hendene i luften. Jeg lot ham holde på, og jeg prøvde å ta bilder mellom klappingen hans for å fange bandet mellom et par hender. Det var en morsom utfordring.»

For å få til et bilde med hender som silhuetter og bandet i fokus anbefaler Ben at du setter kameraet til en høy ISO, bruker en rask lukkerhastighet og fokuserer på scenen. Finn en rytme med lukkeren, og prøv å ta en serie bilder mellom klappene. Både Canon PowerShot SX740 HS og Canon EOS M50 har serieopptak, slik at du kan bruke disse modusene til å ta flere bilder per sekund.

«Ikke tenk på å sjekke bildet der og da. Det kan du gjøre når du kommer hjem. Hvis du har gått glipp av øyeblikket, er det ikke noe poeng i å sjekke det, og mens du sjekker, går du kanskje glipp av det neste også», sier Ben. «Hold heller kameraet gående så raskt som mulig, og være klar til å følge det som skjer rundt deg. Hvis du liker musikk og har det gøy, vil du ikke bli irritert over å måtte se gjennom 500 bilder når arrangementet er over.»

A band perform on stage, with audience hands waving and clapping. Photo by Ben Morse.

10. Skriv ut bildene

«En av de tingene jeg liker å gjøre på tur, er å ta med meg en liten trådløs skriver for å skrive ut bilder fra de siste dagene og legge igjen i bandets omkledningsrom. De liker det fordi de ikke får se det jeg ser», sier Ben.

«Hvis du skal på festival noen dager, vil jeg anbefale en bærbar Canon Zoemini-skriver som du kan ha i teltet. Skriv ut bilder som du har tatt fra rundt teltplassen, og på noen av konsertene, og fest dem rundt teltet», legger Ben til. For å kunne bruke skriveren må du kontrollere at bildene du vil skrive ut, er på mobilen eller nettbrettet (du kan overføre dem via kameraets Wi-Fi eller Bluetooth for å koble opp mot Canon Camera Connect-appen). Deretter åpner du Canon Mini Print-appen for å skrive ut bildene direkte fra telefonen til Canon Zoemini. Med Canons Mini Print-app kan du til og med legge til filtre, rammer, tegninger, tekst med mer og lage morsomme bilder som gjør et varig inntrykk på vennene dine.


Skrevet av Matthew Bowen

Relaterte produkter

Beslektede artikler

La deg inspirere er en viktig kilde til nyttige fotograferingstips, kjøpsveiledninger og innsiktsfulle intervjuer – alt du trenger for å velge det beste kameraet eller den beste skriveren og gi liv til din neste kreative idé.

Tilbake til alle tips og teknikker