Wildlife eagle sea

Objektiver for fotografering av dyreliv

Kom nærmere naturen enn noen gang før

Dyrelivsfotograf handler om å fange motivene i deres naturlige miljø. Du må blant annet vite hva motivet ditt har for vane å gjøre. Hvor det befinner seg på dagtid, solens posisjonering i forhold til motivet og hvor nær du kan komme uten å forstyrre eller skremme motivet. Noen av disse faktorene vil påvirke valget av objektiv.


Kjenne motivet sitt

Det er viktig å forsøke å forberede seg på hva en skal ta bilde av. Er du for eksempel så heldig å være i et viltreservat der dyrene er i en innhegning, kan du med stor sannsynlighet planlegge hvor de vil befinne seg på dagen. Det vil gjøre det enklere å vurdere hvor du skal posisjonere deg med tanke på lys og avstanden til dyrene. Du bør også tenke gjennom hvilken bevegelse eller stilling du ønsker å ta bilde av. Det er derfor lurt å planlegge med tanke på dyrenes adferd, for eksempel når de er mest og minst aktive. Er du derimot i en situasjon der du ikke kan planlegge hva du ønsker å ta bilde av – på en safari – kan du heller ikke planlegge hvordan du tar bildene. Usikkerhetsmomentene vil da bli hvor langt unna motivet du kommer til å være, og hvilke dyr du kommer til å få se. Alle disse aspektene vil påvirke valget av objektiv

Ponies sunrise relaxed

Holde avstand

Du kommer ikke alltid til å kunne være fysisk nær motivet. Det kan rett og slett være farlig eller du kan bli oppdaget hvis du er for nær. Derfor er det vanlig blant naturfotografer å bruke et teleobjektiv med brennvidde på 300 mm eller mer. Det vil sørge for god forstørring slik at du kan holde god avstand, men allikevel fylle bildet. Størrelsen på dyret du fotograferer, har også betydning for valg av objektiv. Hvis du for eksempel skal ta bilde av en liten fugl, trenger du muligheten til å forstørre i enda større grad, kanskje nærmere 600 mm.

Monkey climbing candid

Fange inn bevegelser

Hvis du for eksempel skal fotografere raske dyr, geparder og fugler, ønsker du å bruke den raskeste lukkerhastigheten. Hvis du velger et objektiv med stor blenderåpning, kan du bruke mer av det tilgjengelige lyset. Det hjelper deg å fryse bevegelsene og fange inn et skarpt bilde. Et teleobjektiv med stor blenderåpning, som EF 300mm f/2.8L IS II USM, vil benytte så mye som mulig av det tilgjengelige lyset og fortsatt la deg fryse bevegelsene.

Whale tail ocean action

Tid på dagen

Som dyrelivsfotograf ønsker du å få mest mulig ut av den tilgjengelige lyskilden (solen). Det er som oftest tre tidspunkter i løpet av dagen som gir det beste lyset for å ta bilder av dyreliv – morgenen, midt på dagen og skumring. Den første timen etter soloppgang og før solnedgang er kjent som de gylne timene. Lyset ved disse tidspunktene er svært mykt fordi sollyset må reise gjennom mer av jordens atmosfære på grunn av jordens posisjon relativt til solen. Dette resulterer også i lange skygger som krydrer bildene med litt dramatisk effekt. Sollyset er sterkere midt på dagen. Dette gir mer kontrastlys rett ovenfra og bidrar til å fjerne lange skygger på bildene.

Eagle flying sea action

Fotograferingsforhold

Når du skal ta bilder av dyr i sine naturlige omgivelser, for eksempel i ørkenen eller på safari, kan det være at du befinner deg i ekstremt tøffe omgivelser. Under slike forhold trenger du å vite at du kan stole på at utstyret utfører oppgavene sine, uansett hva du finner på. I slike tilfeller vil et objektiv fra L-serien til Canon være det beste valget, i tillegg til et kamerahus som skjermer for været. Med utstyr som er vær- og støvbestandig, kan du ta bilder under de tøffeste forholdene. L-serieobjektivene bruker også Canons mest avanserte optiske utforminger og teknologier som legger grunnlaget for banebrytende ytelse.

Two seals iceberg

Hvordan kameraet påvirker ditt valg av objektiv

Canons EF-S-objektiver er utformet spesifikt for kameraer med APS-C-sensor, som EOS 760D, og er ikke kompatible med fullformatsmodeller som EOS 5D-kameraserien.

EF-objektiv kan brukes med et hvilket som helst EOS speilreflekskamera, men med et EF-objektiv på en APS-C type EOS vil det gi en vinkel som tilsvarer et objektiv med en brennvidde 1,6 ganger lenger på et fullformatskamera. Et objektiv på 300 mm på en EOS 760D vil for eksempel gi en bildevinkel tilsvarende et 480 mm objektiv på et fullformatskamera. Det betyr at motivet vil framstå som større.

Deer full frame sensor wildlife

FULLFORMATSENSOR

Deer APS-C sensor wildlife

APS-C-SENSOR

Forstå blenderåpning og lukkerhastighet

Blenderåpningen slipper ikke bare mer lys inn, men den bidrar også til å isolere motivet fra bakgrunnen på samme måte som det å ta bilder med større blenderåpning, for eksempel f/2.8, reduserer dybdeskarpheten. Det er svært viktig for fotografer å forstå samspillet mellom blenderåpningen og lukkerhastigheten, spesielt når man tar naturbilder. Hvis blenderåpningen økes med ett hakk (for eksempel fra f/4 til f/2.8), dobles lysmengden som treffer sensoren. Det betyr at du kan bruke en dobbelt så rask lukkerhastighet og enkelt fange inn bevegelser.

Blue parrot claw wildlife

Velge rett objektiv

  • Trenger du et objektiv som tar deg skikkelig nært motivet uten å forstyrre det? Et objektiv med en brennvidde på 400 mm eller mer vil passe perfekt. Det vil la deg fylle bildet uten at du må nærme deg motivet.
  • Beveger motivet seg raskt? Da vil du trenge en stor blenderåpning (for eksempel f/4 eller f/2.8) for å nyttiggjøre deg mest mulig av det naturlig lyset og øke lukkerhastigheten. Kvalitetsobjektiver har større blenderåpninger, så du bør vurdere disse. 
  • Trenger du en visst grad av motstand for å ta bilder under tøffe forhold? Da bør du velge et objektiv fra L-serien til Canon for økt slitestyrke.

  • Trenger du å endre på komposisjonen i en håndvending uten å flytte deg? Da bør du sjekke ut objektiv med zoom på 100 til 400 mm for å ha mer fleksibilitet når det gjelder komposisjonen uten å måtte bytte ut objektiv eller bevege deg nærmere motivet.

Horses beach action wildlife

Ta dyrelivsfotograferingen til neste nivå

Mindre dyr

Makroobjektiver passer perfekt for å fotografere insekter og andre små skapninger. Slike objektiver gjør at du kan holde en passende avstand til motivet (så du ikke forstyrrer dem), samtidig som du fyller bildet. Et makroobjektiv med bildestabilisator, som EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objektiv, lar deg ta bilder med frihånd i situasjoner der du vanligvis måtte ha brukt et stativ.

Macro butterfly colourful insect

Stativ

Jo lenger brennvidden er, desto større er sannsynligheten for at du må bruke et stativ. Under slike forhold vil enhver risting øke i takt med brennvidden du velger å bruke. Et objektiv med bildestabilisator vil redusere ristingen og behovet for et stativ dramatisk. Hvis du derimot må vente lenge, kan det være at du må holde kameraet og objektivet i en fast posisjon. Da kan det være praktisk å ha et stativ for hånden.

Squirrel frozen in motion wildlife

Bruke extendere

Hvis objektivet er kompatibelt med exstendere, kan du enkelt utvide bruken av objektivet – og komme deg nærmere motivet ditt. Du må også huske at en forlenger reduserer lysmengden som treffer kamerasensoren. Hvis du bruker en EF 1.4x III-forlenger, mister du ett nivå med lys, og en EF 2x III-forlenger mister to nivåer. Dette har innvirkning på maksimal blenderåpning og lukkerhastighet som du kan oppnå, for eksempel blir f/4 til f/5.6, noe som ikke er helt ideelt for å fange raske bevegelser.

Two seals sea action wildlife

Det profesjonelle objektivet innen dyrelivsfotografering

EF 300mm f/2.8L IS II USM

Dette høytytende L-serieobjektivet med bildestabilisator med fire nivåer er anerkjent for sin utrolige kvalitet når det gjelder skarphet, fargegjengivelse og kontraster. Den sørger for utrolig skarphet selv sammen med en telekonverter for å øke telefotoforstørrelsen.

Vis detaljer

EF 300mm f2.8L IS USM pack shot